بستن

جستجو محصولات


دام> پودر استریل تزریقی
دام> سوسپانسیون تزریقی
دام> سوسپانسیون خوراکی


عرويسول فورت (B.Complex+L-Carnitin+Vit.K_3)

تصویر مقالات
مقالات

آخرین اخبار

عرويسول فورت (B.Complex+L-Carnitin+Vit.K_3)

عرويسول فورت (B.Complex+L-Carnitin+Vit.K_3)
این دارو در یک نگاه:

  •     تأمین همزمان ویتامین های گروه B، ویتامین K3 و پروویتامین ال-کارنیتین
  •     درمان حمایتی مناسب در مقابله با بیماری هایی که ضمن کاهش ایمنی گله باعث خونریزی های داخلی، گوارشی یا زیرجلدی می شوند.
  •     افزایش دهنده اشتها و بهبود دهنده رشد و ضریب تبدیل غذایی
  •     مواد اولیه از شرکت DSM و BASF

دسته دارویی: ویتامین ها
تركيب :  

هر ميلي ليتر حاوي :

 ويتامين B_1     22/6     ميلي گرم       ويتامين B_6      8         ميلي گرم

   اسيدفوليك B_9      2       ميلي گرم     دي بيوتين     120     ميکروگرم

 ويتامين B_2     82/8     ميلي گرم      ويتامينB_12     60        ميکروگرم  

 دي پانتنولB_5     28      ميلي گر     ويتامين K_3          6/7      ميلي گرم   

نيكو تين آميدB_3       48   ميلي گرم          ال كارنيتين      30      ميلي گرم

 فارماكولوژي عرویسول فورت:

ويتامينهاي گروه B در متابوليسم كربوهيدراتها، پروتئينها و چربيها نقش مهمي ايفا مي نمايند . اين ويتامينها از طريق توليد كوآنزيمها و با كمك به ساير كوآنزيمها در چرخه متابوليسم شركت مي نمايند . مثلاً ويتامين B_1به TPP ، ویتامین B_2به FMN و FAD، نيكوتيناميد به NAD و NADP تبديل شده و در متابوليسم مواد غذايي شركت مي نمايد . ويتامين B_12نيز در بلوغ اريتروسيت ها ضروري است .  ال-كارنيتين نيز نوعي پروويتامين است كه وجودش براي متابوليسم و حركت اسيدهاي چرب با زنجيره بلند در داخل سلول ضروري است . اين ماده در ساختمان آنزيم كارنيتين استيل ترانسفراز شركت مي كند كه بخشي از مكانيسم كوآنزيم A و استيل كوآنزيم A را تشكيل مي دهد .  كاركرد اصلي ويتامين 〖 K〗_3، بعنوان يك كوفاكتور كربوكسيلاسيون پروتئينهاي از قبل ساخته شده در كبد مي باشد . نقش اصلي ويتامين K_3تبديل اين پروتئينها به اشكال بيولوژيك مي باشد. اين پروتئينها عبارتند از پروترومبين، استئوكالسين و فاكتورهاي انعقاد پلاسما. پروترومبين در مكانيسم انعقاد خون دخالت دارد و وجود مقادير كافي از آن براي تشكيل لخته طبيعي پس از آسیب رگهاي خوني و به منظور توقف خونريزي ضروري است . استئوكالسين در متابوليسم كلسيم از اهميت زيادي برخوردار است و در استخوانها ، غدد پوسته ساز و پوسته تخم مرغ يافت ميشود . استئوكالسين قبل از معدني شدن در استخوانهاي جنين جوجه نيز يافت ميشود . 
موارد مصرف :

 عرويسول فورت به منظور تامين همزمان ويتامينهاي گروه B ، ويتامين 〖 K〗_3و پروويتامين ال – كارنيتين در مقابله با بيماريهايي كه ضمن كاهش ايمني گله باعث خونريزيهاي داخلي يا زير جلدي مي شوند بعنوان درمان حمايتي در موارد ذیل مورد استفاده قرار می گیرد:

 گله هاي مادر : افزايش قابليت جوجه آوري ، افزايش مقاومت گله ، غني شدن زرده تخم مرغ براي تغذيه جنین و افزايش كيفيت جوجه هاي از تخم در آمده، تامين ويتامينهاي گروه 〖 K〗_3و B  و ال-كارنيتين در روزهاي اول زندگي جوجه ها ، بهبود ضريب تبديل غذايي

 گله هاي تخمگذار : افزايش طول مدت تخم گذاري و تسريع در رسيدن وزن تخم مرغ به بالاترین حد ، افزايش ال كارنيتين موجود در تخم مرغ ، بهبود ضريب تبديل غذايي ، افزايش مقاومت گله ، كاهش وجود لكه خوني در زرده ، افزايش كيفيت پوسته تخم مرغ

 گله هاي گوشتي : كمك به متابوليسم چربيها و بهبود ضريب تبديل غذايي ، جلوگيري از ذخيره سازي نابجاي چربيها ، كاهش خونريزي و پتشي هاي زير جلدي ، افزايش مقاومت گله در مقابله با بيماريها و استرس ، يكدست شدن گله
ميزان مصرف :

به مقدار نيم ليتر از محلول خوراكي در 1000 ليتر آب آشاميدني به مدت حداكثر 3-2 روز متوالي قابل مصرف خواهد بود .  مقادير ذكرشده با شرايط موجود در فارم برحسب نظر دامپزشك متغير خواهد بود .  

زمان پرهيز از مصرف : ندارد .
احتیاط: 
از دسترس اطفال دور نگهداريد .
 محلول رقيق شده حداكثر تا 12 ساعت بايد مصرف شود .  
شرايط نگهداري :

در جاي خشك و دمای 15 تا 25 درجه سانتيگراد و دور از نور نگهداري و از يخ زدگي محلول جلوگيري شود .

  بسته بندي :  در بطريهاي پلي اتيلني نيم و يك ليتري 
 مروری بر اهمیت و نتایج کمبود ویتامین های گروه B، ویتامین K3 و ال کارنیتین در تغذیه و پرورش طیور:
ویتامین ها گروهی از ترکیبات آلی هستند که در عملکرد طبیعی، رشد و تولید مثل پرندگان و سایر جانداران نقش مهمی ایفا می کنند. کمبود یک ویا چند ویتامین در جیره طیور می تواند موجب بروز برخی بیماری ها و سندرم ها شوند.
ویتامین های گروه B:

این ویتامین ها در عملکرد متابولیک از جمله سوخت و ساز انرژی موثر می باشند. ویتامین های گروه B در بافت گیاهی و حیوانی، مخمرها و باکتری ها موجود می باشند. جیره طیور بعلت عدم وجود موادی مثل مخمر از نظر وجود ویتامین های این گروه فقیر می باشند و چون میزان ذخیره شدن این ویتامین ها در بدن کم است و حداکثر بیش از 1 تا 2 هفته باقی نمی ماند بنابراین باید بطور دستی به غذا و آب اضافه شوند. حتی با وجود مقادیر کافی ویتامین های گروه B در جیره ، کمبود آنها در اثر عواملی نظیر وجود آنتی ویتامین ها ( نظیر آمپرولیوم و سولفامیدها که از عمل ویتامین ها جلوگیری می کنند)، از بین رفتن فلور طبیعی سازنده ویتامین های گروه B موجود در روده در اثر مصرف دارو و نیز اسهال ،تورم روده و عفونت ها با عدم جذب مواد غذایی ، ظاهر می شود. 
ویتامین  B1، این ویتامین به نام های ضد بری بری و ویتامین تیامین نامیده می شود و به مقدار زیاد در علوفه جوان، شیر، سبوس گندم و برنج و مخمر آبجو وجود دارد. این ویتامین نسبت به حرارت  بسیارحساس است. میزان مورد احتیاج در طیور در حالت عادی و استرس 2 میلی گرم در هر کیلوگرم خوراک می باشد. مصرف آمپرولیوم به میزان 5/0 تا 2 درصد باعث کاهش این ویتامین می شود. تیامین برای سوخت و ساز کربوهیدرات ضروری است و کمبود آن در طیور سبب بی اشتهایی، از دست دادن وزن، موجدار شدن پرها، افتادگی بال ها و فلج شدن عضلات می گردد. در شرایط کمبود طیور روی پاهای خم شده می نشینند و سر خود را به عقب خم می کنند که این حالت اصطلاحاً بیماری ستاره نگری(Star-gazing position) نامیده می شود. کاهش تولید تخم مرغ در مرغان بالغ و پایین آمدن میزان جوجه درآوری و افزایش جنین های غیر طبیعی از علائم کمبود این ویتامین می باشد. در اثر کاهش متابولیسم مواد قندی، کاهش درجه حرارت بدن ظاهر می شود.
ویتامین B2 یا ریبوفلاوین، بخشی از سیستم های آنزیمی است که در سوخت و ساز نقش حیاتی دارند و بیشتر در علوفه سبز وجود دارد، در برابر اشعه ماوراء بنفش بسیار حساس است. ریبوفلاوین توسط تخم مرغ به جنین رسیده و در نتیجه خاصیت جوجه درآوری را افزایش می دهد و برای این منظور به میزان 7/5 میلی گرم از این ویتامین در هر کیلوگرم خوراک مورد نیاز است. حداقل میزان لازم جهت رشد جوجه ها 4 میلی گرم در هر کیلوگرم خوراک می باشد. جذب این ویتامین در بدن از طریق روده بوده و مازاد آن از راه ادرار دفع می گردد. ریبوفلاوین در تمام مراحل تنفسی از راه آنزیم های مربوطه دخالت دارد. کمبود این ویتامین باعث کندی رشد، ضعف، ایجاد پوسته روی پلک و اطراف دهان، اسهال و فلج پنجه پا در جوجه مرغ و بوقلمون تا سن سه هفتگی که با جیره ناکافی تغذیه شده اند، می گردد. جوجه ها با پنجه غیر طبیعی بی میل به حرکت بوده و در اثر کندی رشد و لاغری تلف می شوند. در لاشه عصب مبتلا متورم بوده و به سه تا چهار برابر اندازه طبیعی رسیده و رنگ آن متمایل به زرد می شود. اگر آسیب بافت عصبی تا حد قابل برگشت باشد با مکمل های حاوی ریبوفلاوین درمان می شوند. علائم کمبود در بالغین شامل کاهش تولید تخم مرغ و جوجه درآوری است جنین ها کوتوله و ادماتوزی و دارای استحاله غلاف ملین اعصاب بوده که بعداً در جوجه ایجاد فلج پنجه پا می نماید. منقار جوجه ها و جنین ها به شکل منقار طوطی است. 
ویتامین B5 (پانتوتنیک اسید)، این ویتامین که در مقابل عوامل خارجی مقاوم می باشد، عامل ضد درماتیت جوجه ها نامیده شده و در گیاهان، بعضی غلات، بادام زمینی، کبد و گوشت موجود است. این ویتامین برای رشد جنین و جوجه لازم بوده که از راه تخم به جنین می رسد و در غیر اینصورت تلفات جنینی افزایش می یابد. میزان احتیاج به این ویتامین جهت رشد جوجه ها 13 تا 20 میلی گرم و برای مادران بین 15 تا 25 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم خوراک می باشد. پانتوتنیک اسید در سوخت و ساز مواد قندی، اسیدهای آمینه و در ساخت اسیدهای چرب و استروئیدها دخالت دارد. کمبود آن در جوجه ها تورم جلد(درماتیت)، پوسته پوسته شدن در اطراف دهان، مخرج، پلک ها و گاهی پاها ایجاد می کند. گاهی پلک ها دانه دانه و بوسیله اکسودای چسبنده بهم می چسبند. پرها کم رشد، نامرتب، خشن و شکننده بوده و رشد ضعیف است. کبد زرد و کوچک شدن و استحاله غلاف میلین نخاع شوکی وجود دارد. در صورت کمبود این ویتامین در جیره غذایی مرغ مادر، جنین ها در 12 تا 14 روزگی با علائم شدید ادم و خونریزی زیر جلدی تلف می شوند. جوجه هایی که بدنیا می آیند کوتوله و ناقص الخلقه بوده و ناراحتی تنفسی داشته و قادر به ایستادن نبوده و در صورت عدم درمان در طی چند روز اول تلف می شوند. 
ویتامین B3 (نیکوتنیک اسید)، این ویتامین که نیاسین نامیده می شود در ذرت و گندم و سویا موجود بوده و در سوخت و ساز کلیه مواد غذایی موثر است. جذب آن از راه روده ها بوده و مازاد آن از راه ادرار دفع می شود. در بافت پرندگان این ویتامین از تریپتوفان نیز ساخته می شود. میزان مورد احتیاج به این ویتامین در حالت طبیعی 30 میلی گرم و در زمان استرس 50 میلی گرم در هر کیلوگرم خوراک می باشد. تورم و افزایش رنگدانه های پوست و رشد ضعیف پرها و اسهال، تورم موکوسی دستگاه گوارش و تناسلی در جوجه ها از علائم کمبود این ویتامین است. حالت دیگری به نام زبان سیاه(Black tongue) در اثر کمبود این ویتامین در جوجه مشاهده می شود که با تورم حفره دهانی و قسمت فوقانی مری همراه است. در مرغان بالغ کمبود این ویتامین باعث کاهش تخمگذاری و کاهش جوجه درآوری می شود.
ویتامین B6(پیریدوکسین)، این ویتامین در غلات، مخمرها و محصولات حیوانی وجود داشته و در متابولیسم پروتئین ها دخالت دارد میزان احتیاج به این ویتامین 3 تا 5 میلی گرم در هر کیلوگرم خوراک می باشد که در هوای گرم میزان مورد نیاز افزایش می یابد. کمبود این ویتامین در طیور در عرض چند روز با علائم کم اشتهایی، افتادن سر و آویزان بودن بال ها ظاهر می شود. کم کم پرها غیر طبیعی شده و خاصیت تحریک پذیری افزایش می یابد و بالاخره بصورت حرکات نامتعادل و تشنج در می آید. کاهش لنفوسیت و کاهش تولید پادتن ها نیز در اثر کمبود این ویتامین ظاهر می شود و در مرغان بالغ کمبود آن باعث کاهش میزان جوجه درآوری می شود.
ویتامین بیوتین و اسید فولیک (B9)، کمبود این ویتامین ها سبب کاهش جوجه درآوری، تلفات و بدشکلی های جنینی و تغییر شکل استخوانی می شوند. اسید فولیک به حرارت حساس است لذا به جیره غذایی طیور باید اضافه شود و کمبود آن با آتروفی اپی تلیوم دستگاه گوارش سبب اثر منفی بر روی جذب و ایجاد اسهال می گردد. 
ویتامین B12 (کوبالامین)، این ویتامین در پودر ماهی و پودر گوشت موجود می باشد. میزان مورد نیاز این ویتامین 10 میکروگرم در هر کیلوگرم خوراک است و مازاد آن از راه ادرار و مدفوع دفع می گردد. این ویتامین برای تولید تخم مرغ لازم بوده و در سنتز اسید نوکلئیک دخالت دارد. جیره حاوی میزان زیاد پروتئین و بعضی چربی ها احتیاج به این ویتامین را افزایش می دهد. کمبود این ویتامین باعث اختلال در متابولیسم اسیدچرب و مواد نشاسته ای و سنتز اسیدهای آمینه می گردد و همچنین میزان تخمگذاری و جوجه درآوری کاهش یافته و جنین بدشکل شده، خونریزی پرده آلانتوئید و بزرگ شدن کلیه ها مشاهده می گردد که باعث تلفات زیاده بخصوص در روز 17 جنینی می گردد و در جوجه ها سبب کندی رشد و تأخیر در تولید پرها می شود.
ویتامین K، یک ترکیب واحد نبوده بلکه شامل گروهی از ترکیبات است که در بدن حیوانات با بخش هایی از عملکرد انعقاد خون در ارتباط هستند. این ویتامین جزء ویتامین های محلول در چربی محسوب می شوند. ویتامین K1 از گیاهان، K2 از باکتری و K3 فرم سنتتیک ویتامین K هستند. ویتامین K3 بدلیل اینکه به شکل نمک تولید می شود محلول در آب است. این ویتامین به حرارت حساس است و در زمان پلت کردن حدود 50 درصد تخریب می گردد. کمبود این ویتامین باعث کاهش مقدار پروترومبین خون می شود و در جوجه ممکن است مقدار پلاسما به کمتر از 2 درصد از حالت طبیعی برسد. از آنجایی که مقدار پروترومبین خون طبیعی جوجه های تازه از تخم درآمده تنها حدود 40 درصد مقدار آن در پرندگان بالغ است، جوجه های جوان به آسانی تحت تأثیر کمبود این ویتامین قرار می گیرند و از آنجا که یک حامل انتقال دهنده ویتامین از مرغ والد به جوجه شناسایی شده است، بنابراین جیره های مرغ مادر حاوی مکمل ویتامین K تعیین کننده سلامت جوجه هستند. هر عاملی که بر سلامت بافت پوششی روده تأثیر گذار باشد بر جذب این ویتامین اثر منفی خواهد داشت و موجب کمبود می شود بعنوان مثال در کوکسیدیوز، انتریت های ویروسی و میکروبی و بیماری های که فرم گوارشی دارند و در این مواقع میزان نیاز به این ویتامین افزایش می یابد. اولین علائم کمبود این ویتامین افزایش زمان انعقاد خون در خونریزی های داخلی و زیرپوستی هستند. جوجه های یک روزه بسیار حساس و اختلال در رشد استخوان ها، ظهور خونریزی سطحی در ران ها، بال ها، سینه و سطح روده و کم خونی مشاهده می شود. 
ال- کارنیتین:
ال کارنیتین یک آمین چهارتایی محلول در آب است که از ترکیب اسیدهاي آمینه ضروري متیونین و لیزین در کبد، کلیه و مغز پستانداران سنتز می شود، جایگاه اصلی ذخیره ال کارنیتین در بدن عضلات اسکلتی و قلبی می باشد. امروزه انتخاب به‌منظور افزایش رشد و بهبود ضریب تبدیل خوراک جوجه‌های گوشتی باعث افزایش تجمع چربی در لاشه، به‌ویژه در محوطه بطنی و نواحی احشایی و افزایش بیماری‌های متابولیکی مانند آسیت بوده است  (Buyse et al., 2000). از طرفی مصرف‌کنندگانی که به اثرات منفی چربی روی سلامتی اعتقاد دارند، تمایلی به مصرف مرغ پر چرب ندارند (Lien and Horng, 2001). بالا بودن چربی در گوشت مرغ مشتري پسند نبوده در ضمن عوارض بهداشتی استفاده از چربیهاي اشباع شده را نیز نباید نادیده گرفت. با توجه به مقادیر بالاي انرژي موجود در چربی، تشکیل مقادیر بالاي چربی در بدن جوجه گوشتی باعث افزایش ضریب تبدیل غذایی و کاهش سود خالص تولید می گردد. برخی از این عوارض ناخواسته که از اصلاح نژاد منشاء گرفته اند تا حدي از طریق ژنتیکی قابل تعدیل هستند و این کار در دراز مدت می تواند نتایج رضایت بخشی داشته باشد، بنابراین تا رسیدن به نتایج مناسب، باید به راههاي حل مساله در کوتاه مدت توجه شود. از جمله می توان از طریق فاکتورهاي تغذیه ای و مدیریتی  به این هدف دست یافت. مطالعات انجام گرفته در مورد انسان نشان می‌دهد که، استفاده بیش از حد از چربی از جمله چربی لاشه مرغ‌های چاق، منجر به بروز بیماری‌های قلبی و عروقی خواهد شد (Cartwright et al.,1986). این گونه مرغ‌ها از نظر پرورش‌دهندگان هم نامطلوب هستند چون مقدار زیادی انرژی خوراک باید صرف ایجاد چربی شود، هم‌چنین باعث کاهش بازده خوراک و در نتیجه باعث کاهش بازده اقتصادی واحد تولیدی خواهد شد (Barker and Sell., 1994). به‌نظر می رسد ال کارنیتین به عنوان یک عامل تغذیه ای نه تنها می تواند بر بهبود عملکرد تولیدی طیور گوشتی تاثیرگذار باشد، بلکه باعث کاهش بعضی از مشکلات ذکر شده می گردد (Borum, 1983). ال-کارنیتین یک شبه ویتامین محلول در آب است و نقش‌های مختلفی ازجمله محافظت و تنظیم غشای سلول، افزایش سوخت وساز چربی‌ها، افزایش توان سیستم ایمنی، بهبود عملکرد و خصوصیات لاشه را دارا می‌باشد (Barker and Sell, 1994). اصولاً ال کارنیتین در کبد حیوانات و انسان ساخته شده و از آنجا به بافت ماهیچه‌ای منتقل می‌شود. کارنیتین به عنوان  یک ترکیب آمینی نقش حیاتی در متابولیسم چربی و قند بازی می‌کند و وجود آن برای فعالیت صحیح قلب و ماهیچه‌ها ضروری است (Harmear, 2002). گیاهان و جانوران به وسیله اسید آمینه‌های متیونین و لیزین در حضور آهن، پیریدوکسین، ویتامین C، نیاسین و منیزیم قادر به ساخت کارنیتین می‌باشند. نیاز به ال-کارنیتین تحت بعضی از شرایط خاص مانند محدود بودن سنتز آن در حیوانات جوان، استفاده از جیره‌های با چربی بالا و هم‌چنین کاهش جذب روده‌ای آن افزایش می‌یابد (Daskiran and Tetter, 2001). از طرف دیگر جیره طیور گوشتی شامل درصد زیادی غلات و محصولات فرعی آن‌هاست و دارای مقدار کمی ال کارنیتین است زیرا  همان‌طور که گفته شد ال کارنیتین عمدتاً از دو اسید آمینه متیونین و لیزین ساخته می‌شود و متاسفانه میزان این اسید آمینه‌ها در گیاهان خیلی پایین است. از این رو، جوجه‌های گوشتی جهت تامین میزان ال-کارنیتین مورد نیاز بدن تنها متکی به سنتز داخلی می‌باشند (Buyse et al., 2001). بنابراین، میزان ال کارنیتین موجود در جیره جوجه‌های گوشتی و ال کارنیتین سنتز شده توسط بدن آنها برای برطرف کردن احتیاجات سوخت و سازی بالای جوجه‌های گوشتی کافی نیست و منجر به چرب تر شدن لاشه حیوان خواهد شد (Cartwright et al., 1986). ال کارنیتین نقش متابولیکی مهمی در انتقال اسیدهای چرب بلند زنجیر به داخل میتوکندری برای ورود در مسیر بتا-اکسیداسیون و تولید انرژی بر عهده دارد (Mast et al., 2000). ال-کارنیتین با حمل اسیدهای چرب بلند زنجیر به داخل میتوکندری باعث افزایش اکسیداسیون این اسیدهای چرب شده و موجب افزایش سطح استیل کوآنزیم آ در میتوکندری‌ها می‌شود. افزایش غلظت استیل کوآنزیم آ باعث فعال شدن آنزیم پیروات کربوکسیلاز خواهد شد که این آنزیم باعث تبدیل پیروات به اگزالواستات می‌شود. بنابراین غلظت‌های مناسبی از اگزالواستات برای پیوستن به استیل کوآنزیم آ فراهم می‌شود. استیل کوآنزیم آ و اگزالواستات تولید سیترات می‌کنند و بدین صورت چرخه اسید سیتریک شروع می‌شود. چرخه اسید سیتریک به عنوان منشأ اسکلت‌های کربنی در سنتز اسیدهای آمینه غیرضروری است و هم‌چنین این چرخه تولیدکننده انرژی می‌باشد. فراهمی اسیدهای آمینه منجر به بهبود راندمان استفاده از پروتئین و افزایش رشد خواهد شد (Rabie et al., 1997b; Rabie et al., 1997a). در این رابطه برخی از محققین گزارش کرده اند که افزودن ال کارنیتین به جیره جوجه‌های گوشتی سبب بهبود عملکرد آنها می‌شود. افزایش وزن بدن در جوجه‌های گوشتی در اثر مصرف ال کارنیتین ممکن است به دلیل استفاده بیشتر از پروتئین جیره باشد چرا که، افزایش اکسیداسیون اسیدهای چرب بلند زنجیر به‌وسیله ال کارنیتین موجب افزایش سطح استیل کوآنزیم آ در میتوکندری‌ها می­شود. مست و همکاران در سال 2000 گزارش کردند که جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی 125 میلی‌گرم در کیلوگرم ال کارنیتین افزایش وزن بالاتری نسبت به جیره بدون ال کارنیتین نشان دادند (Mast et al., 2000). گزارش شده است که افزودن 50 میلی‌گرم در کیلوگرم ال کارنیتین در جیره جوجه‌های گوشتی میزان گوشت سینه و ران را افزایش می­دهد (Rabie et al., 1997a; Rabie et al., 1997b; Rabie and Szilágyi, 1998). کمبود پیش سازهای کارنیتین (اسید آمینه لیزین و متیونین) باعث افزایش چربی لاشه جوجه‌های گوشتی می‌شود (Daskiran and Tetter, 2001)، ولی با افزایش سطح مکمل ال کارنیتین در جیره طیور گوشتی، میزان چربی محوطه بطنی کاهش و حجم و وزن ماهیچه سینه افزایش پیدا می کند (Xu et al., 2003). تیمار با ال-کارنیتین نیز باعث افزایش وزن قلب و کبد شد. برخی از محققین گزارش کرده اند که به‌کار بردن 100 قسمت در میلیون ال کارنیتین در جیره جوجه‌های گوشتی باعث افزایش وزن قلب می­شود که این افزایش وزن قلب  با افزایش بهبود بازده قلبی مرتبط بوده و در واقع در کاهش وقوع آسیت موثر می‌باشد(Buyse et al., 2001). نتایج به‌دست آمده نشان می‌دهد که درصد وزن بورس، طحال و تیموس (غدد ایمنی) جوجه‌هایی که از جیره‌های حاوی ال کارنیتین مصرف کرده بودند افرایش یافته است. مکانیسم اثر ال کارنتین در تولید آنتی بادی و نقش آن در ایمنی بدن ناشناخته است ولی جالب است یادآوری گردد که استفاده از 100 میلی گرم ال کارنیتین در کیلوگرم غذاي جوجه هاي گوشتی با افزایش مقادیر ایمونوگلوبولینها و IgG در 2 تا 6 هفتگی، به عنوان تنظیم کننده سیستم ایمنی عمل می کند. با توجه به اینکه تحقیقات اندکی در مورد تاثیر ال-کارنیتین علیه واکسن انجام شده است، به‌طور قطع نمی‌توان در مورد چگونگی مکانیسم عمل آن اظهار نظر کرد ولی به نظر می رسد که افزودن ال کارنیتین به جیره، با جبران کمبود ال کارنیتین مورد نیاز براي سلولهاي ایمنی، باعث افزایش پاسخهاي IgG اختصاصی در جوجه هاي گوشتی میشود. در واقع، میزان رشد جوجه هاي گوشتی در طول واکسیناسیون و به دنبال آن پاسخ هومورال از 2 هفتگی تا 6 هفتگی در حداکثر میباشد.

بطور کلی مکمل هاي ال کارنیتین سبب موارد به شرح ذیل در طیور می گردند:

  •     افزایش در وزن بدن شوند بطوریکه با اضافه کردن ال کارنیتین به میزان 02/0 درصد در جیره، افزایش وزن به میزان 5/2 درصد حاصل میگردد.
  •     کاهش میزان چربی شکمی و کاهش کلسترول موجود در زرده 
  •      افزایش میزان تخمگذاري و افزایش وزن تخم مرغ ها 
  •     افزایش درصد هچ و جوجه درآوري 
  •     افزایش شانس زنده ماندن جوجه در چند روز اول زندگی و کاهش مرگ و میر 
  •     مقدار ال کارنیتین زرده با اضافه کردن ال کارنیتین در جیره به وضوح افزایش مییابد. این افزایش یک اثر مطلوب براي تخم مرغهاي خوراکی است 
  •     -با افزایش ایمنی و مقاومت بدن، طیور را در مقابل بیماري و عوامل استرس زا محافظت میکند.

بحث و نتیجه گیری:
نقش ویتامین ها به عنوان یکی از اجزای مهم غذایی که باید در جیره ی غذایی کلیه ی دام و طیور مورد نظر قرار گیرند، بر هیچ کس پوشیده نیست. در این میان سؤالی که باید به دقت به آن پاسخ دهیم این است که آیا ما در ترکیب غذایی مورد استفاده در مرغداری از ویتامین های مورد نیاز بهره برده ایم یا نه؟
همانگونه که می دانید طیور نیز مانند سایر گونه ها جهت رسیدن به رشد مطلوب و همچنین بالا بردن سیستم دفاعی بدن خود جهت مبارزه با بیماری نیازمند جیره ی غذایی است که حاوی مقادیر کافی ویتامین ها باشد. بخصوص اگر گله دچار بیماری خاصی شده باشد و یا به هر دلیل دچار استرس گردد، طبیعی است که در این حالت سیستم ایمنی دچار افت خواهد شد و میزان انرژی در پایین ترین سطح خود خواهد بود. در این حالت نقش عوامل تغذیه ای دوچندان خواهد شد. طبیعی است که باید با بهبود کیفیت جیره ی غذایی به پرنده در بهبود و رهایی از بیماری یا استرس کمک کنیم و همچنین بتوانیم از بازگشت بیماری پیشگیری کنیم. بدن طیور برای رسیدن به رشد مطلوب به طیف وسیعی از ویتامین ها نیاز دارد. در شرایط حاضر با افزایش سرسام آور هزینه ی سوخت، برق، حمل و نقل، و سایر هزینه ها و همچنین بالا رفتن هزینه ی نهاده ها، صنعت مرغداری به شدت در معرض خطر قرار گرفته و نیازمند بازنگری و مدیریت تماماً صنعتی و مدرن می باشد.  در صورت بروز بیماری و یا استرس و وفور عوامل بیماری زا شرایطی بروز می کند که پرنده اشتهای کافی نداشته و به اندازه ی کافی غذا مصرف نمی کند و ممکن است در این حالت عوارض کمبود مواد غذایی و خصوصاً ویتامین ها بروز کند بنابراین سیاست تأمین مواد غذایی باید به گونه ای باشد که این موارد را نیز لحاظ نماید. استفاده از مکمل های ویتامینی باعث بهبود سیستم ایمنی، افزایش سطح اشتها و انرژی بخصوص در دوره های پس از بیماری و استرس در جوجه های گوشتی و مرغ های تخمگذار می شود. عرویسول فورت حاوی طیف گسترده ای از ویتامین ها به همراه ال کارنیتین است که سبب بهبود بهره وری تولید و وضعیت سلامت طیور می شود. لازم به ذکر است که در جوجه یک روزه دسترسی به دخایر و ویتامین های گروه B بسیار اندک است و برای طیور با سرعت رشد بالا تأمین ویتامین های محلول در آب که قابلیت ذخیره سازی ندارند بسیار ضروری است. بنابراین شرکت عرفان دارو با توجه به اهمیت این گروه از ویتامین ها در تغذیه و پرورش طیور ، مطالعات فراوانی که در این زمینه انجام یافته و نیاز مصرف کننده و همچنین بر پایه چندین سال تجربه جهت تأمین اهداف ذیل در طیور اقدام به تولید عرویسول فورت نموده است:

  •     افزایش رشد و تولید، بهبود ضریب تبدیل غذایی و کاهش تلفات
  •     افزایش یکنواختی گله، افزایش سطح ال کارنتین موجود در تخم مرغ و افزایش قابلیت جوجه درآوری 
  •     افزایش کیفیت جوجه های یک روزه و افزایش وزن تخم مرغ 
  •      به عنوان بهبود دهنده کارآیی سیستم ایمنی 

شرکت دانش بنیان ، تحقیقاتی و داروسازی عرفان دارو در جهت افزایش کیفیت و نوآوری در داروهای خود همواره از نظرات و پیشنهادات دامپزشکان، کلینیسین های محترم و نیز متخصصین مرتبط با صنعت تولید داروهای دام و طیور استقبال می نماید.

 


تهیه شده: توسط گروه علمی-تحقیقاتی شرکت داروسازی عرفان دارو
 


آدرس دفتر مرکزی:

تهران،شهرک غرب،بلوار دادمان غربی ،بین ایمان و معراج ، پلاک 137

88377850-9