بستن

جستجو محصولات


دام> پودر استریل تزریقی
دام> سوسپانسیون تزریقی
دام> سوسپانسیون خوراکی


عرفــامولــتي جکــت

تصویر مقالات
مقالات

آخرین اخبار

عرفــامولــتي جکــت

 

(مولتي ويتامين تزريقي)

گروه علمي و تحقيقاتي شرکت داروسازي عرفان دارو

ويتامين ها ترکيبات آلي هستند که جهت اعمال حياتي بدن همانند رشد ، سلامتي ، توليد مثل و ...  ضروري مي باشند . هر ويتامين در بدن دام اعمال منحصر به فردي را بر عهده دارد که ساير ويتامين ها قادر به انجام آن نيستند . بدن گونه هائی از حيوانات قادر به سنتز برخي ويتامينها از جمله ويتامين هاي K  و B مي باشد ولی برخي ديگر از ويتامينها مانند A وE وD و... ضروری بوده و می بایست از طريق دستگاه گوارش جذب شوند و یا به نحو دیگر در اختیار سلول های بدن آنها قرار گیرند.

هر گونه اختلال در عملکرد دستگاههاي مختلف بدن از جمله دستگاه گوارش ، ناکافي بودن ميزان چربي و پروتئين درجيره ، اختلال در ميزان ترشح املاح صفراوي و آنزيم هاي لوزالمعده و يا وجود برخي مواد جاذب از جمله اسيدهاي چرب غير اشباع، روند جذب و يا سنتز ويتامين ها را با مشکل مواجه مي کند . از طرفي استرسها و شرايط پرورشي، شرايط فيزيولوژيک و نيز بيماريها ، نياز به اين ويتامينها را افزايش مي دهند .

مولتی ویتامین ها به شکل محلول تزريقي ، بدون عبور از دستگاه گوارش جذب سريعتر و قدرت اثر بالاتري داشته و به منظور جبران کمبود ويتامين ها ، افزايش مقاومت بدن در مواقع بروز استرس ها (واکسيناسيون ، حمل و نقل و نيز استرسهاي دمائي و رطوبتي)، تقويت سيسـتم ايمني در شـرايط بروز بيماريها و نيز بهبود ضريـب تبديـل غذايي مورد استفـاده قـرار مـي گيرند .

در اين گزارش ضمن بررسي عملکرد تک تک ويتامين ها و روندي که پس از تزريق طي مي کنند، فرآيند فرمولاسيون و توليد عرفامولتي جکت بعنوان اولين مولتي ويتامین تزريقي توليد داخلي و نيز آزمايشات انجام شده بر روي آن مورد بررسي قرار گرفته است .

 

ويتامين A :

اين ويتامين ضمن محافظت و نگهداري ساختمان، در عملکرد بافتهاي پوششي ، مخاطي و دستگاه بينايي و متابوليسم سلولي آنها نیز نقش اساسي و مهمي ایفا می کند و بدین ترتیب بافتهاي پوششي از نفوذ عوامل بيماري زاي عفوني محافظت مي گردند. در مواقع کمبود ويتامين A ، حيوان به انواع عفونتها در اندام هاي گوناگون از جمله سرماخوردگي مستعد
مي شود. عوارض و علائم ديگر کمبود اين ويتامين اسهال، کم اشتهايي ، کاهش وزن و ژوليدگي موها مي باشد . در کمبود شديد ويتامين A ، ریزش شدید اشک از چشم ، تورم قرنيه توأم با نرمي و کدورت آن ، اگزوفتالمي يا بزرگ شدن کره چشم همراه با خشکي بافت ملتحمه اتفاق مي افتد. همچنين ديد دام در نور کم کاهش يافته و اصطلاحاً حيوان دچار شب کوري مي شود. کاهش باروري هم در دام نر و هم در دام ماده و عواقبي مانند سقط جنين، زايمان زودرس، جفت ماندگي، تولد جنين مرده و کوري مادر زادي گوساله ها به علت اختلالات استخواني در کاسه سر يا جمجمه از ديگر عوارض هيپوويتامينوز A مي باشد.

هر گونه اختلال در عملکرد دستگاه گوارش و نيز ناکافي بودن ميزان چربي ، املاح صفراوي و آنزيم هاي لوزالمعده در محيط روده منجر به بروز اختلال در جذب اين ويتامين مي گردد. اسيدهاي چرب غير اشباع و پارافين مايع اين ويتامين را در خود حل کرده و مانع جذب آن مي شوند به همین دلایل بخصوص در سیستم های پرورشی صنعتی استفاده از نوع تزریقی این ویتامین اجتناب ناپذیر می باشد. ويتامين A پس از تزريق عضلاني به سرعت جذب شده و از طريق سيستم گردش خون به ساير اندامهاي بدن منتقل مي شود. حدود 95 درصد اين ويتامين در بافت کبد ذخيره مي شود و کبد قادر است آن را به مدت طولاني به صورت ذخيره نگهداري کند .

 

ويتامين D :

اين ويتامين با افزايش جذب کلسيم و فسفر جيره غذايي و رسوب اين مواد در بافت استخواني و افزايش سرعت رشد سلول هاي استئوبلاست در قسمتهاي غضروفي بافت استخواني، از خميدگي و نرمي استخوانها (راشيتيسم) جلوگيري مي کند . بر همين اساس یکی از مهم ترین کاربردهای ويتامين D پيشگيري و درمان بيماري نرمي استخوان (ريکتز) در دامهاي نابالغ و جوان و پوکي استخوان (استئومالاسي) در حيوانات بالغ و مسن  می باشد . مقادير مورد نياز ويتامين D در حيوانات مختلف بسيار متفاوت است ، به طوري که سگ ، گوساله و تک سمي ها نياز بيشتري به اين ويتامين دارند . ويتامين D پس از تزريق عضلاني وارد گردش خون شده و به آلفاگلوبولين پلاسما متصل و سپس در کبد ذخيره مي شود . دفع آن مانند ساير ويتامين هاي محلول در چربي به کندي انجام مي گيرد.

 

ويتامين E :

تنظيم عمل اکسيداسيون سلولي و جلوگيري از اکسيد شدن اسيدهاي چرب غير اشباع که همواره در معرض اکسيداسيون سلولي قرار دارند، از جمله عملکردهاي اين ويتامين است . کمبود ويتامين E در حيوانات موجب تحلیل عضلات مخطط و بروز ميوپاتي يا ديستروفي عضلاني مي گردد . اين بيماري در تمام دامهای پرورشی بخصوص گوسفند و بز شایع و به نام بيماري عضله سفيد نيز معروف است. بره ها و گوساله هاي درگير  طوري راه مي روند که پاهاي خلفي با هم برخورد مي کند و چنانچه عضله زبان درگير شود،  بره ها و گوساله ها قادر به مکيدن شير نخواهند بود. چنين علائمي معمولاً همراه با کمبود سلنيوم در خاک يا گياهاني که مورد تغذيه دام قرار مي گيرند ديده مي شوند.

مطالعات اخير نشان داده است که ويتامين E باعث افزايش قدرت ايمني و مقاومت بدن دام ها در برابر بيماريهاي عفوني مي گردد . در اسب ها بويژه بعد از انجام کارهاي سنگين و یا مسابقات اسب های کورس مصرف اين ويتامين توصيه شده است . تأمين ذخيره مناسب ويتامين E ، بروز بوي ترشيدگي در شير را به مقدار قابل توجهي کاهش مي دهد .

طی تحقیقات بعمل آمده تاثیرات کمبود ویتامین E در تمام گونه های حیوانی بر روی دستگاه تولید مثلی آنها به اثبات رسیده است به نحوی که با کمبود این ویتامین علائم و عوارضی مانند نارسائی های تولید مثلی، عدم باروری و جفت ماندگی را به راحتی می توان در گله های پرورشی مشاهده نمود.

پس از تزريق عضلاني ، اين ويتامين از طريق گردش خون در بافتهاي مختلف بدن و بخصوص در کبد ذخيره مي شود و دفع آن به دليل انحلال این ویتامین در چربي ، به کندی انجام می شود . ويتامين E   به دليل خاصيت آنتي اکسيداني، تمايل زيادي به از دست دادن پايداري خود دارد. لذا در فرمولاسيون اين دارو بايد به نحوي عمل شود که پتنسي اين ويتامين با گذشت زمان کاهش نيابد .

 

 

 

  ويتامين هاي گروه B :

ويتامين هاي اين گروه در متابوليسم کربوهيدرات ها ، پروتئين ها و چربي ها نقش فعال دارند . به اين ترتيب که ويتامين B1 در کبد تبديل به تيامين پيروفسفات (TPP)
مي شود و طي يک سري واکنشهاي شيميايي توليد استيل کو آنزيم A مي نمايد . ماده اخير وارد سيکل کرپس شده و توليد انرژي مي کند. ويتامين B2 پس از جذب به صورت ترکيبات فسفاته باعث فعاليت دو کوآنزيم (FAMN) (فلاوين آدنين مونونوکلئوتيد) و فلاوين آدنين دي نوکلئوتيد (FADN) مي شود. اين کو آنزيم ها با انتقال هيدروژن به داخل سلول در واکنشهاي اکسيداسيون و احياء شرکت مي کنند .

B3 به نياسين آميد آدنين دي نوکلئوتيد (NADN) و نياسين آميد آدنين دي نوکلئوتيد فسفات (NADNP) تبديل شده، در متابوليسم مواد غذايي شرکت مي نمايد.  B6 پس از جذب به صورت کوآنزيم آنزيم هاي کربوکسيلاز و ترانس آميناز در متابوليسم پروتئين ها و اسيدهاي آمينه شرکت مي کند. ويتامين B12 در ساختمان آنزيمهايي دخالت دارد که در فرآيند انتقال گروههاي يک کربنه مانند گروه متيل شرکت مي کنند . لذا فرآيندهاي سنتز غلاف ميلين در بافت عصبي ، بلوغ طبيعي گلبول هاي قرمز خون ، سنتز DNA و تقسيم سلولي مستلزم وجود اين ويتامين هستند .

کمبود هر يک از ويتامين هاي گروه B در دام و طيور منجر به بروز عوارض و ضايعات متعدد مي گردد که عمدتاً کاهش توليد، کاهش اشتها ، افزايش ضريب تبديل غذايي ، کم خوني، عوارض عصبي حرکتي ، التهابات جلدي، التهاب مفاصل (به خصوص مفصل خرگوشي)، بي نظمي در کار اندامهاي داخلي به ويژه قلب و عروق ، کبد و اختلالات گوارشي را به همراه خواهد داشت. ويتامين هاي گروه B جزء ويتامين هاي محلول در آب هستند و پس از تزريق عضلاني به راحتي از سد چربي عضلاني عبور کرده ، جذب مي شوند و به سرعت در سرتاسر بدن منتشر مي شوند . اين ويتامين ها به مقدار بسيار ناچیز می توانند در بافتهاي بدن به خصوص کبد ، کليه ، مغز و قلب ذخيره مي شوند . ويتامين هاي گروه  Bبعد از متابولیزه شدن به سرعت از طريق ادرار به خارج بدن دفع مي شوند .

 

ويتامين C:

اين ويتامين با شرکت فعال در واکنشهاي اکسيداسيون و احياء و دخالت در سنتز هورمون هاي استروئيدي در غده فوق کليوي باعث افزايش مقاومت بدن دام ها در برابر بيماريهاي عفوني ، مسموميت ها و استرس ها مي شود . ويتامين C با ممانعت از عمل آنزيم هيالورونيداز و افزايش عمل اسيد هيالورونيک در بافت کلاژن و ماده زمينه اي بافت همبند، موجب تسريع در بهبود و التيام زخم ها مي شود . اين ويتامين در شرايط عادي جزء فاکتورهاي مورد نياز همه حيوانات اهلي محسوب نمي شود زيرا اکثر حيوانات در شرايط سلامتي و دريافت جيره غذايي مناسب، قادر به  تأمين اين ويتامين در بدن خود مي باشند اما افزايش استرس به علل مختلف به طور کاملاً مشخصي نياز به اين ويتامين را در بدن افزايش مي دهد .

ويتامين C پس از تزريق به سرعت جذب شده و پس از انتقال هيدروژن در سلول ها و انجام اعمال متابوليکي به مقدار بسيار کم در کبد ذخيره مي شود . مازاد ويتامين C به صورت اسيد آسکوربيک ، دز هيدرو آسکوربيک اسيد و اسيد اگزاليک از طريق ادرار دفع مي شود . به دليل خاصيت آنتي اکسيداني ويتامين C ، در فرمولاسيون تزریقی اين ويتامين ، همانند ويتامين E ، بايد شرايطي را فراهم آورد تا پايداري محصول در طول عمر قفسه ای با گذشت زمان کاهش نیابد .

 

فرمولاسيون و توليد عرفامولتي جکت :

خاصيت آنتي اکسيداني ويتامينهاي E و C باعث مي شود که اين ويتامينها تمايل زيادي به از دست دادن پايداري داشته باشند . از طرفي انحلال ويتامينهاي محلول در چربي در فاز آبي، پروسه پيچيده اي است که نياز به فرمولاسيون هاي خاص دارد . بخش تحقيقات (R&D) شرکت تحقيقاتي و داروسازي عرفان دارو افتخار دارد که با بهره گيري از متخصصين مجرب و صرف وقت و هزينه هاي بالا ، به عنوان اولين و تنها توليد کننده مولتي ويتامين تزريقي به روش اختصاصی ، موفق به دستيابي به اين فرمولاسيون خاص شده است . به شکلي که طبق تست هاي پايداري تسريع شده2  و طولاني مدت3، ميزان پتنسي دارو طي 6 ماه در دما و رطوبت بالا و طي 3 سال در شرايط ذکر شده نگهداري دارو ، بالاي 97 درصد بوده است. اين در حالي است که در داروهاي خارجي مشابه در آزمایشات ذکر شده ، ميزان پتنسي بين 95-80 درصد متغير مي باشد.

 مواد اوليه مورد استفاده در توليد اين محصول همگي دارای گرید بین المللی  قابل تزريق4 و عاري از مواد تب زا5 بوده و از شرکتهاي  Roche سوئيس و BASF آلمان تهيه مي شوند. با وجود آن مجدداً، ماده اوليه پس از ورود مورد آزمايشات6LAL قرار مي گيرد تا عاري ازمواد تب زا بودن آن مورد تأييد نهايي7 آزمايشگاه کنترل کيفي قرار گيرد . پس از آن دارو وارد بخش توليد مي شود .

 يکي از نکات مهمي که توليد اين دارو را از ساير داروهاي مشابه متمايز مي سازد ، توليد آن در بخش استريل است . طبق آخرين استانداردهاي GMP مرحله ساخت دارو مي تواند در بخش غير استريل انجام گرفته و سپس مراحل استريليزاسيون طي شود ولي شرکت عرفان دارو با بهره گيري از فضا و دستگاههاي مدرن، عرفامولتي جکت را از همان ابتدا (جهت پيشگيري از ورود هر گونه آلودگي)، در محيط استريل ساخت نموده و سپس استريليزاسيون نهايي را به روش فيلتراسيون با فيلترهاي 22/0 ميکرون انجام مي دهد و پس از توليد محصول نهايي، مجدداً تست هاي استريليزاسيون با استفاده از دستگاههاي مدرن Sartoriousو بدون دخالت دست به انجام رسیده و نهايتاً آزمايشگاه کنترل کيفي پس از انجام کليه تست هاي لازم و تأييد کامل محصول در طول 15 روز حضور محصول در انبار  قرنطینه، با الصاق برچسب سبز رنگ، تأييد7 و اجازه ورود محصول به انبار فروش و نهایتاً بازار  دارويي را مي دهد .

مجموعه تلاشهاي فوق افتخار ارائه محصولي را  با کيفيت بالا در راستاي توليد ملي و خدمت به صنعت دامداري و دامپروري کشور فراهم آورده است. علاوه بر آن اين محصول از سال 1389، به بيش از 12 کشور جهان  صادر گرديده است.

 

مقدار و روش مصرف عرفامولتي جکت :

اين دارو به صورت تزريق عضلاني در حيوانات زير توصيه مي گردد .

گاو و اسب :                20 - 10   ميلي ليتر

گوساله و کره اسب :      6-4         ميلي ليتر

گوسفند و بز :              3-2        ميلي ليتر

سگ و گربه :               2- 1       ميلي ليتر

 

بخش تحقيقات (R&D) شرکت تحقيقاتي و داروسازي عرفان دارو ، اميدوار است تا با عزم راسخ و بهره گيري از نظرات و پيشنهادات دامپزشکان، دامداران و دامپروران و نيز مسئولين و دست اندرکاران محترم  صنعت دارويي کشور،  گامهاي جديدتري را در راستاي توليد محصولات پيشرو و نوظهور بردارد.

 

 

 

 

 

پي نوشت ها:

1-Stability

2- Accelerated Stability Test 

3-Long Term Stability Test

4-Injectable Grade

5-Pyrogen Free

6-Limulus Amoebocyte lysate

7-Approved

 

References:

1-BASF, on feed additives:technical information.

2- Thomas, B. Barragry, Veterinary  Drug Therapy.

3- The united states pharmacopia (USP), 32.

4- European Pharmacopia(EP) 6th Editon Standards

5-British Pharmacopia 2007, (BP), version 11.

 


آدرس دفتر مرکزی:

تهران،شهرک غرب،بلوار دادمان غربی ،بین ایمان و معراج ، پلاک 137

88590950-9